Tävling - vinn ett halsband!



Natalie har en tävling på sin blogg där hon kommer att lotta ut ett hundhalsband som vinnaren själv får designa, från Minx Design.

Jag är med och tävlar! Är du?


Den otäcka lådan

Fullt upp dagarna i ända = mindre bloggtid.

Tråkigt för jag tycker verkligen det är kul att blogga! En ltien träningsdagbok, skriva av sig, få tips och feedback. I like it ;)

Under helgen har det blivit en del lydnadspass, dock inget spår som jag hade planerat. Men jag ska till Sandra imorrn och då blir det både spår och lydnad (och lussebulls- och pepparkakshusbygge!).
Jag o Halta Lotta, nej jag menar Sandra, var på stan förut och handlade lite julpynt, köpte lika gardiner fast i olika färg - de var så fina! Pratade giiivetvis en massa hund också :p 
 
Lydnaden känns bra. Det är lite tråkigt att vi (jag) inte fixar tävlingarna, alltså det går ju itne helt åt skogen, det var bara sista som gjorde det, men det går ju verkligen inte lika bra som när vi tränar. O grejen är att både jag och Ludde har tröttnat på klass I-momenten nu och vill ha nytt!
Vi behöver og en liten boost på träningsfronten nu så jag ska kanske hänga på Pias träningshelg nu till helgen,  fast jag kan bara söndagen.. Man får alltid en så himla kick när man varit där, hon plcokar verkligen fram detaljerna som gör hela skillanden!

Ingångarna på inkallningarna har blivit lite sämre, han gör lite större svängar bakom mig.. Ska träna ingång på ingång på ingång nu så vi får tillbaka de gamla :)

Shappo och jag har kört lite freestyle, han blir så lycklig lillkillen när jag tar med klicker och frolic och vil går ut och kör lite =) Ganska lättroad :p Har klickat honom mycket på sistone, var inne på Emmas och HerrHerrys sida häromdagen och fick se deras film på när hon klickar Harry så han ska ställa sig i en låda. O när jag upptäckte att jag har exakt samma låda var jag ju tvungen att klicka in Shappo på det. Det var väldigt kul, för han var verkligen rädd för lådan när jag tog fram den så jag tänkte att det här är ju kanon - nu kan jag ju klicka bort rädslan också!
Vanligtvis när jag tar fram ngt nytt föremål och visar att jag har godis och klicker gör han ALLT i sin värld för att komma på vad det är jag är ute efter. Men nu var han lite rädd för lådan så han var väldigt försiktig och när jag hade klickat på att han uppmärksammade, tittade och till slut nosade på lådan tillräckligt många gånger och krävde lite mer, avvaktade han och la sig framför mig och hade stenkoll på både mig och den dumma lådan. Det har han aldrig gjort förut... Men jag väntade och till slut (efter ca 10 minuter) ställde han sig upp och stoppade ner huvudet i lådan! KLICK! Tjohoo!!
Sen tog det kanske fem minuter tills han hade alla fyra tassarna och stod som ett litet fån i lådan :) Söta lilla vovven!

MEN... då gjorde jag misstaget. Dumma dumma matte! Jag klickade och gav en godis och bad honom hoppa ur... plastlåda på parkettgolv.. en hund som knappt får plats i den ska hoppa ur. Vad händer? Jo lådan följer med och välter och för en massa otäcka ljud om sig... Shappo som redan tyckte lådan var otäck blev jätterädd och vågade inte komma tillbaka utan gick stora omvägar för att komma förbi. Varför höll jag inte i den!?

Tillbaka på ruta ett. Jaja, vi började om och efter några om och men kom han fram igen och det släppte med en tass i taget... Sista gången höll jag stadigt i lådan och bad honom hoppa ur, lätt som en plätt. Sen ställde vi bort den och tog kvällen... hehe.

/Anna,Shappo&Ludde


En mycket trött golden efter mattes hårda träningspass...
Har han inte tassarna ganska sött? =)


Time for a little movie

Jag & Ludde har tränat lite lydnad ute idag, det blev (som alltid) denna förväntan med kamp som vi kör varenda träningspass :) Kom o bryt arm med mig om ni vågar! :) Haha! Sen körde jag lite fjärr och inkallning. Vill ju inte traggla klass I-momenten för mycket, han kan dem ju och det känns bara onödigt att tjata ut dem... Så därför har vi börjat med fjärren och rutan tex..  Men inkallningen kör jag mest förväntan, för ibland har lilla Ludde nämligen tyckt att han kan ju faktsikt lika gärna ligga ner och vänta på att jag kommenderar, som att sitta upp.. Eller? Det spelar väl ingen roll? Så nu sätter jag honom, går iväg - ställer mig och väntar. Går en bit igen, ställer mig längre bort. Sen går jag tillbaka mot honom och sen kastar jag en boll över hans huvud. Så nu verkar han sitta lite stadigare, när han vet att det kan komma en boll flygandes, och det vill man ju inte missa! Hehe ;)

Nu ikväll tränade jag lite "backa" inne i köket. När jag började att träna det så backade Ludde bara på rumpan, han satt ner och skuttade baklänges, hehe. Så när jag tränade för Agnes Mohlin sa hon att vara noga med att bara klicka när han verkligen står på alla tassarna, och det är ju hur logiskt som helst.. Jag bara tänkte om ni undrar varför jag inte klickar ena gången..;) 


Ludde tränar backa, nov 08 from Anna Lindström on Vimeo.

Shappo har också fått köra lite freestyle, det är hans favorit.. Godis och trix gör hela dagen det för en liten schapendoes =)

O igår... herre gud, jag satt o kolla på gamla hundfilmer på datorn, och Shappo ligger och sover bredvid mig. Sen, helt plötsligt ställer han sig upp och börjar yla! Jag fattade alltså inte först att det var han, han lät som en varg! Han ylade/skrek verkligen! Jag blev livrädd, trodde han hade ont eller nåt, jag har aldrig hört honom låta så förr! Men när jag ställde mig upp slutade han, och när jag kände på honom skakade han lite.
Vad kan det bero på? Kan hundar ha mardrömmar? Brukar era hundar ställa sig upp och yla som en flock med vargar efter en mysig tupplur?

Hyra manege.

Det är inte dumt det! :) Sandra har fixat så vi har fått hyra manegen på Sörtomta fyra gånger innan jul =) Helt underbart att kunna vara inne ibland och träna under vintern!

Idag var vi jag & Ludde, Sandra & Tascha, Mikaela & Pepsi och Natalie & Per.

Jag och Ludde tränade starterna med förväntan igen... vi kampar så jag blir alldeles andfådd =) Det var första gången Ludde var i ett ridhus idag så jag är väldigt stolt över hur han betedde sig, han brydde sig inte alls mycket om dofterna och hästskiten, det var någon enstaka gång han sneglade iväg med nosen.

Förväntansövningarna går bra, men jag få hålla i mig lite, för jag vill gärna gå fort fram. Nu när det funkar så bra och han verkligen ahr en förväntan i fotpos. och några steg framåt vill jag ju gärna gå längre och visa attg vi kan! Men det får jag ju inte! Det är ju det här vi ska bygga upp sakta med säkert nu! Ivriga matte!
När kopplet kommer av har han en helt annan koncentration och fokus, det är ju skitdumt att jag aldrig tränat med kopplet. Till alla er som börjar träna lydnad, träna med kopplet - annars kommer det och biter er i arslet!

Jaja, vi kämpar och kampar för fulla muggar och än så länge fungerar det kanon!

Vi körde lite snabba ligg och ingångar. Körde även igneom fjärren, den är han verkligen duktig på! Han är snabb och hoppas upp till sittandes från ligget, söta lilla skrutthund :) Det enda som blir av det där lilla hoppet, är han får ett litet efterskalv med rumpan eller hur man ska förklara.. haha (!), så han kan förflytta sig lite åt sitt höger. Men aldrig framåt eller bakåt dock, utan det är bara åt höger... Hmm.. Mina armrörelser däremot är inte direkt små och diskreta så jag hoppas verkligen de är godkända :) Får höra med chefen ;)

Sandra hjälpte mig att göra några skick till rutan också. Det är andra gången vi tränar det, och idag lurade jag honom faktiskt inte ens. Jo jag började med det, men efter två lur-skick skicakde jag honom "from scratch" :) O bollen fixade Sandra! Men jag var ju tydligen alldeles för mesig i min lilla klena röst och kunde inte skrika BRA eller STÅ eller "vad fan jag ville" ordentligt påpekade gruppchefen ;) hahaha :) Får träna på min lilla chockerande skirk-röst =)

Vi gjorde en plats också. Det fungerade hur bra som helst, trots störningar. Ludde låg stabilt och vilade på ena höften, han håller koll på de andra hundarna då och då, men idag höll han ganska långa kontakter med mig också. Matte lugn = Ludde lugn. Att det ska vara så svårt att vara lugn på tävling då!? Hmmm...

Förresten var jag 40 minuter sen till träningen för jag fick givetvis punka på ena däcket på väg dit...



Ludde ligger snällt och väntar....


Henrik -  räddaren i nöden kom snällt med min bil så jag kunde åka och träna och han tog v40:n och fixade däcket och allt... Tack baby!


Natalie och söta lilla Per :)


Mr & Mrs. Damp :)
Diggar Taschas blåa öga... haha :)

Tack för en rolig träning idag!


Stort paket med smaskens i!

Tack tack farbror Kjell!

Jag ringde min farbror igår på dagen och bad att hålla utkik efter lite klövar när han var och styckade, och det gjorde han minsann!
Igår när vi kom hem från matchen vi sett i K-d låg det två stora kassar på trappen med fem jätteklövar! Måste har varit en jättestor älg :) :)

Nu blir det minsann viltspår för hela slanten! :)




Hundarna blev överlyckliga :)


Suddigt kort men kolla storleken alltså på klöven !! =)


Mmmmm mmmm ;)

Tack än en gång Kjell!

Slarvigt med fullföljt

Nu har jag spårat med båda hundarna. Shappo fick börja.

Funderar varje gång jag spårar med honom hur jag ska göra.. han tycker nämligen att selen är jätteotäck! Om vi är inne och jag tar fram den går han och gömmer sig. är vi ute i skogen så hukar han sig och ser väldigt förnärmad ut. när den väl är på är det inga problem, han bryr sig inte om den när han har den på sig, utan det är innan den kommer på.. jaja, nog om det. Bör man stunta i att spåra med sele med honom när han inte tycker om den? eller ska jag fortsätta att träna honom att vänja sig vid selen, för när den väl är på tycker han ju inte att det är otäck.

Spåret gick väldigt bra. Detta är det längsta Shappo spårat i ett personspår, men han gjorde det bra! det ser ut som han är lite osäker, som att han inte riktigt vet om han gör rätt. Men han gick med nosen i backen hela tiden och höll fokus på vad han skulle göra. Det går inte jättenabbt, men absolut inte för sakta heller. Han klarade vinkeln och hittade spårslutet! Det var en liten burk med köttbullar... smaskens, smaskens.. ;)

Sen gick vi hem och så bytte jag hund och tog med mig Ludde. han visste att det var ngt på gång och var het och vädrade hela vägen bort till skogen. När jag bytte från halsband till sele var han ivrig och ville komma iväg. Men när han började spåra "slarvade" han endel. Han var ivrig och det blev en del zick-zack och fram och tillbaka, inte alls lika koncentrerat och bra som sist (förra veckan). Visst, han hittade spårslutet och gick väl rätt spår hela tiden, om än hastigt och dant.

Jag vet inte varför det blev såhär idag, varför han blir så ivrig att han "slarvar"? Sist gick han ju så himla koncentrerat och bra... Detta är iofs en skog vid ett bostadsområde (där vi bor) och det är ju inte helt omöjligt att ngn annan kan ha gått där under tiden spåret låg. Vi får se hur det går till helgen för då är det spårning igen :)



Var ska vi börja?


shappo har mumsat i sig spårslutet


Härligt i skogen :)


Ivrig Luddas säger "jag vill spåra NU NU NU!" :)


Wee en boll =)


Morgonpromenad

Ikväll ska hundarna vara ensamma ett tag så idag har de minsann fått tänkt till!

Morgonpromenaden med Shappo blev en ganska lång ordentlig promenad med tärningssättet jag lärt mig av Pia, orkar inte förklara allt, men det är en slags ledarskapsövning och Shappo måste gå bredvid mig, är han ngn cm för långt fram så ställer jag mig snabbt framför honom och "trycker" honom tills han sätter sig. Efter det ställer jag mig vid sidan igen, klappar mig på låret och säger "här" och så går vi. "Här" är det enda jag säger någonsin under dessa promenader och kopplet är aldrig sträckt, det är bara med mitt kroppsspråk jag visar honom att jag bestämmer och att ansvaret ligger på mig, inte på honom.

Detta har vi tränat sen i somras och det fungerar jättebra nu. Shappo har varit väldigt stressad och inte litat på att jag fixar saker o ting i olika situationer, och därför blivit osäker i möten med andra hundar. Efter några månader med denna övnning kan vi möta en hund nu med hängande koppel och utan problem! Shappo litar på mig och låter mig ta hand om mötet och det är underbart! Vi har fortfarande en bit kvar, för han kan ibland stressa upp sig lite, även om det inte går så långt som skall och utfall längre. Men han kan flåsa lite och se lite spänd ut.. Denna övning gör honom ganska trött.

Luddes morgonpromenad blev en snurr runt Vik och kvarteren i Solvik, men ett avbrott för lite lydnadsträning. Vi körde lite starter, så som jag förklarade i ett tidigare inlägg, med förväntan och en alldeles galen matte :)
Sen gjorde vi lite stegförflyttningar och tränade lite backa igen. Jag fick tips av Caroline och Lukas att belöna vid hand högra skuldra för att trycka tillbaka honom lite, så att han inte ska dra vänster i backandet. Det har vi gjort nu i två dagar, hoppas att det ger resultat :) Inomhus kan jag klicka efter att han backat ca 8-10 steg, även ute om han har ett stöd på sin högra sida så han inte kan backa runt åt vänster mot mig (alltså mot min vänstra sida), men nu när vi kör helt fritt utan stöd så klickar jag vid bara ett steg och ibland även bara vid "tanken bakåt". Även givetvis bara när han backar rakt.

Sen lämande jag hudnarna inne och gick ut till skogen och la ett varsitt spår till dem, Luddes på dryga 300 meter med två vinkar, och Shappos på ca 150-200 meter med en vinkel. hade inga snitslar så sönderklippta bajspåsar fick agera snitslar :) Haha...

Sen när jag kom tillbaka fick Shappo sin frukost i köket och stackars Ludde fick leta upp sin frukost som jag slängt ut över hela trädgården.. haha :)

Nu ligger de och vilar och snart ska vi gå ut och gå spåren, solen har trängt igenom och regnet har upphört så det blir en fin spårdag för dem :)

Sen sussar de nog gott ikväll =)


Typ såhär :) Är inte Shappo ganska söt som använder Luddes tass som kudde? ;)


Galen Golden är lika med...

... LUDDE =)



Söthund.. ;)


Starka armar!

Har tränat BACKA med Ludde på morgonen idag. Vi har en korridor i köket så det är perfekt att träna där, och där fungerar det jättebra, han backar rakt och snyggt. Men när vi tar det utomhus så drar han åt vänster, eftersom han vill till min vänstra sida... Suck. Jag kan köra det ute om jag har en vägg eller ett staket på hans högersida så han inte kan dra åt vänster, men utan något stöd så hamnar han till slut bredvid mig om jag fortsätter.

Körde lite lydnadsträning också. Är tillbaka på ruta ett och kör förväntningar så det ryker! När han sitter fot så blir jag galen efter några sekunder och kampar som en tok med honom, sen bryter vi och tar fot igen. Upprepar detta några gånger, sen tar jag ett steg och blir galen... Sen två steg och bilr galen.... och så håller vi på så. 5 steg är max, längre går jag inte.

Om vi inte kört det här på några dagar och sen tränar på detta sätt vaknar man dagen efter med väääärldens träningsvärk i rumpa, rygg, axlar och armar kan jag lova! Men vilka armmuskler man får! Screw hälsokompaniet, vem behöver det när man har hund? :)

En liten film från när vi tränade sist hos Pia. Sandra filmar..

Spårat med Tascha

Idag har vi varit ute i Värmskog hos Sandra, Tascha & Akilles och tränat.

Vi la ett varsitt spår på ca 300 meter med två vinklar. La ner en pinne efter halva spåret och i slutet fick han sin älskade innebandyboll =)
Jag har ju inte spårat sådär jättemycket, det har blivit mer viltspår. Men nu är vi heltaggade igen, för hittills har jag bara lagt spåren ca 100 meter och raka. O så kommer Sandra o säger att jag ska lägga 300 meter och två vinklar! Det trodde jag inte att jag kunde göra.,.. men visst spårade han! =) Han gick på jättebra i spåret, varken snabbt eller sakta utan ett behagligt intensivt jämnt tempo. Han märkte snabbt när första vinkeln kom att spåret tog slut och letade efter var det tog var vägen och han hittade det snabbt igen.
Sen låg det helt plötsligt en pinne i spåret, den stannade han vid så jag blev tokglad och galen och vi brottades och kampade om den lilla pinnen :) Sen fick han gå på spåret igen och han tog det utan problem och trots att jag hetsat upp honom så gick han snabbt tillbaka och jobbade intensivt och koncentrerat *stolt matte*

Resten av spåret gick kanon och vid spårslutet blev han jätteglad igen när hans älskade innebandyboll låg i skogen =)

Duktiga lilla skrutten!! :)

Tascha va också jätteduktig!

Två dåliga bilder på söta Sandra & Tascha




RSS 2.0