Ny sele!

Igår var jag och köpte en ny spårsele åt Luddas! En nomesele. Är lite osäker på storleken, tror att den kanske är lite för stor baktill, men samtidigt tror jag att en storlek mindre kan bli för trång. Väntar på chefens svar :)

Nu fattas bara en röd spårlina!




Film!

Här är filmen som utlovades igår!

Det blir tok först, men sen blir det bra! =) Tänk va snyggt det blir när jag kan ta bort hjälperna, eller iaf hjälpa lite mer diskret :)


Ludde tränar "vänd om" from Anna Lindström on Vimeo.

DIREKT TILL HEMSIDAN

Ha en bra dag!

Dagens träning med Mr Raket.

Jag o Luddas tog en sväng till skogen för att träna. I detta underbara väder var det ju dubbelt så kul att "kill some timee in the woods" med hunden o träna, till skillnad för bara några veckor sen när man inte såg nåt efter klockan 16, frös ända in till benen i kroppen och alltid hade två liter smält snö i kängorna.

När vi kom fram började jag först med lite uppvärmning och sen la jag ut ett godisspår på ett kalfält, perfekt terräng för godisletande!
Sen tog jag upp kocentrationen lite genom några insittar och snabba ligg. Het som vanligt satte jag honom på stigen och gick ut och gömde två föremål i skogen, en innebandyboll och en torgvante. Sidospår: man borde kalla det sortering istället för uppletande - de sorterar ju in skräpet som inte ska vara i naturen ;)

När jag skickade honom första gången hade han fin fart ut och letade (enligt min kunskap) bra efter första föremålet, som han hittade rätt snabbt. Han kom gladeligen in med den, men där måste jag öva mer på avlämningen för han släpper den gärna en meter framför mig. Men andra skicket gick inte alls bra, i höstas klarade han av att komma tillbaka till arbetsuppgiften fort och visste att han skulle ut och leta en gång till, men idag  gick det itne alls. öva öva. Så jag satte honom igen, gick några meter rakt ut i skogen - tittade åt båda håll, gick tillbaka och skickade. DÅ for han ut som mr. raket igen och hittade andra föremålet också. Samma sak vid avlämningen dock: han släpper den en meter eller två framför mig.

När vi först kom till stället vi skulle vara vid trampade jag upp en startruta för spår, vet ej om det heter så, men jag vet vad jag menar ;) Vet inte heller hur stor den ska vara, men den jag gjorde idag blev 3*3 m, och i ena hörnet trampade jag ut ett spår, ca 70 m.
Efter godisletandet och uppletandet var det en viss tid kvar att vänta för att spåret skulle hinna lägga sig så jag tränade först  lite freestyle: momentet vi övar på nu är vänd om och backa in mellan mina ben. O det tar sig riktigt bra =) Varannan gång är det klockrent och varannan gång blir det bara en snurr... fast han väl gjort rätt brukar han göra det resten av den träningen. Tyvärr hade jag ingen klicker med mig så det kändes ju konstigt ;)
Sen vilade vi... passivitet, passade på att försöka få ett kort på mig o Ludde där i skogen men det gick inge bra ;)

Sen började han vädra ordentligt upp mot stället jag gjort rutan. O det var dags, hade ju givetvis ingen sele/lina med mig men jag tänkte "skit samma" om jag ska vara ärlig och tog hunden i halsbandet och traskade dit och tänkte att han får göra det lös.
Spår är roligt, jodå! Ludde började bli riktigt het och visade att han ville iväg, och jag släppte honom i ena hörnet på rutan och kommenderade "spåra". Han kollade rutan fram och tillbaka tre ggr, alltså han sprang in i en osynlig vägg tre ggr och vände för att förstod att spåret inte fortsatte. Fjärde gången kom han till rätt hörn och fortsatte ut på mitt spår. KANON! BRA!! skrek jag och då gick det ännu fortare. Visst näsan är i backen och han älskar det, men jesus vilken fart! Ja, lina är ju ett måste - behöver nog dämpa farten. Men åh så glad jag blev att han fixade det så galant! :)

Duktiga skrutt!

Snyggingen!


Perfekt terräng för godisletande!



Inga modeller, men söta ändå! =) Titta vad trasigt och fult halsbandet blviit.. :(

Har en film på hur "vänd om" ser ut i dagsläget, men det var mycket uppladdande nu så den väntar ännu... lägger in den så fort Vimeo publicerat den!

Natti! ♥

Tre nöjda hundar

På eftermiddagen var vi först ute och gick, först jag och Colin och sen gick jag med Shappo & Ludde. Sen blev det en timmes vila innan jag tog ut var och en och tränade lite lydnad, möjligtvis kan man kalla det med blandad framgång ;) Ludde glömde hur inkallningen avslutas, haha, tog en stor sväng bakom mig och råkade snubbla in på en liten doft och försvann. Hoppsan.. hhehe ;) Colin fick fnatt och sprang runt runt runt utan minsta tanke om var han skulle springa, jag blev stående  - rätt förvånad och intresserad av hans beteende - och till slut stannade han och kom på min inkallning. Shappo var ute i sin egna (nya) lugna ro och strosade omkring i snödrivorna och snöyret. Min trixkille är bara bäst på trix, han har fått superbra balans! Ludde har gjort stora framsteg på linförgiheten, det känns bra! Har anmält till Pias kurs i tävlingslydnad nu, och den drar igång v. 20! CAN'T WAIT! =)

Efter dessa små äventyr gick vi in och torkade lite golv igen efter snöiga, blöta och skitiga hundar! Därefter serverades det mat och som dessert fick Colin och Shappo ett varsitt ben. Ludde fick istället sträva med ett rött plastben som jag la hans mat i, typ som en aktivitetskula fast lite svårare tycker jag den är. Nästan för svår.. men de börjar få in snitsen på den nu! Det är bara ett hål i ena änden så de måste lyfta och luta den åt rätt håll, och lite dum tycker jag den är eftersom det luktar mest där hålet är och då biter de och lyfter helst i den änden.

O alla har ju sin egna charmiga stil... ;) Tyvärr suddiga kort men ni får se "bakom" kvalitéten! :)









Nu har BECK börjat!

Nya halsbandet!

... att vara kär i ett halsband låter ju knasigt, men helt förståeligt när det ser ut såhär! :) Haha



Visst är det SNYGGT! :) :) Köpte det på Tassen i Centrum i Karlstad. Kopplet hör till och har en rätt häftig knäppning.

Fler bilder på www.bimboza.blogg.se


Shoppat till Shappo!

Är i K-d på skolan och igår var jag inne på en affär som heter Tassen i centrum, som bara har grejer till hund och katt. Helr underbart.. i Arvika har vi ju bara två djuraffärer som har grejer till alla slags smådjur, och typ bara en liten liten hörna åt hundsakerna.

Köpte iaf världens finaste halsband och koppel till Shappo! =) Så nöjd med det, ska bli kul och komma hem ikväll och prova det :D Det är ifrån Dog Artist. Ska fota och lägga upp ikväll el imorrn! =)


A lovely walk

Ni som har "hängt med" i virrvarret kring mig, Shappo och Ludde vet att jag inte har gått promenader med båda hundarna samtidigt på snart ett år (ca 10 månader), utan endast jobbat stenhårt och ûberkonskekvent med en och en av dem med just koppelträning, nedvarvning och kontroll.

Tack vare Sandra "vågade" jag mig på (med Sandra har man liksom inget val.. hehe) att ta en promenad med båda hundarna för ca en månad sen, och sen dess har jag gått kanske två ggr per vecka med dem tillsammans, som träning.

O jag måste bara berätta att det är helt underbart att gå ut och gå nu, visst jag får kämpa och anstränga mig för jag måste vara med och vara "på dem" (speciellt Ludde) under tiden, väldigt mycket i början men det släpper fortare och fortare. Men hela promenaden, med båda hundarna, fungerar nu i helt slakt koppel från början till slut och det är så roligt! Det har ju gått bra att gå en och en med dem, men tillsammans har jag tappat kontrollen och de har stressat upp varandra, men nu ser jag verkligen fram emot våra promenader och så mycket roligare det är att kunna ta ut båda samtidigt. O det är så härligt att känna att de är lugnare i kopplet och inte stressar så! Tjohoo!


Besök

Colin är här på besök, vi är hundvakter då matte Cecilia jobbar i Sälen för tillfället och inte kunde ta med honom. Ludde bryr sig som vanligt inte märkvärt. Shappo reagerade lite på honom imorse, något osäker och ville gärna valla in honom. Men under dagen har de accepterat/vant sig vid varandra mycket väl och ikväll innan läggdags fick jag och Henk se något mycket intressant.
Shappo bjöd in Colin på lek, inomhus. Shappo gillar bara en lek: polis och tjuv. Springa och jaga, ta genom att nafsa i tillgänglig kroppsbit och sedan byter man plats, den som jagat ska alltså bli jagad. Supernekelt.
Men själva brottas-leken, att nafsa, labba och stegra mot varandra är något som Shappo aldrig gör, den enda hunden han någonsin lekt de lekarna med var Charlie. O ikväll fick vi se hur han startade den här leken med Colin, och viftade på svansen fastän att Colin (som han har verkat vara lite osäker på) klättrade på hans huvud och "bet" honom i öronen. det var helt underbart att se, men när jag börjar tänka på Charlie så blir jag väldigt ledsen... Jag sakanr honom så mycket och jag ösnkar att jag kunde få en dag till med honom. En dag till med underbara Charlie...

Hur som helst, det var iaf väldigt kul att Shappo valde att leka på just det sättet med Colin! Han har aldrig någonsin lekt så med Ludde så jag förstår inte riktigt varför han ville leka denna brottarlek med Colin. Hårbollarna har iaf kul tillsammans och det är skönt! o Luddas, han är ju inga problem, han är aldrig något problem :) Underbara älskade.

Hundar är inte hela världen, men hundar gör världen hel.  /citat som jag ej vet vem som sagt.

... o utan Shappo och Ludde i min värld.... vore inget lika roligt, inget lika meningsfullt och inget lika lyckligt.


Veterinärbesök och otäck fläck

idag var jag med vovvas hos mr. veterinär. Det var dags för ny vaccination, så de fick rubbet som vanligt. Ville även kolla Shappos ögon, då han för tre veckor sen ungefär blev mycket röd i ögonen så jag kokade vatten och kylde i kylskåpet och tvättade ögonen med. Han blev mycket bättre på bara några ggr och såg bra ut igen. Men nu har det smugit sig tillbaka och han har även en brun otäck fläck på ena ögat.

Båda hundarna skötte sig mycket bra, Shappo framförallt. Bäde bättre än Ludde och bättre än vad han tidigare gjort (stressad, nervös osv). Så det var ännu ett kvitto på att jag gjort någonting bra med honom! Han måste ju lita på mig nu eftersom han är så trygg även i nya miljöer (jag har ju inte utsatt honom för så många nya miljöer sen jag började träna med honom ang ledarskap/trygghet osv). Ludde gick upp i stress litegrand, men i direkt någon negativt. Borde nog miljöträna honom lite mer, för han är väldigt så att han vill "kolla av" nya ställen och blir lite uppjagad, även om jag kan få kontakt med honom - helt döv är han ju inte.

Ang Shappos öga tyckte han att jag skulle tvätta med vatten igen, men om det inte blev bättre skulle jag ringa och boka tid. Idag hade det dock blivit en röd fläck inuti den bruna fläcken, så jag antar att jag ringer redan imorrn om det inte blir bättre under natten - lite velig är man ju :p

Nu har jag precis kommit hem från vårt uppstartsmöte för vårens alla kurser, som vi har tillsammans (alla instruktörer och alla som går kurs). Vår grupp känns supermyysig och jag ser fram emot att få börja kursen i april!

Dagens bild blir från alla hjärtans dag när husse och Ludde hade dragkamp! :)  


Tävlingspsykoloigikursen

Förra helgen var vi ju hos PIA och hade en helgkurs i tävlingspsykologi! Otroligt trevlig och givande helg!
Tänkte berätta lite kort om den.

LÖRDAG
Började med en liten presentation av oss fem som var där, plus Pia förstås, men henne kände ju alla :) Därefter "värmde" hon upp oss genom att börja med liite psykologisnack, lite kort om vad man ska/inte ska lägga fokus på osv. Därefter gjorde vi en träningstävling, för att Pia skulle kunna se hur vi betedde oss vid tävlingstillfället, hon följde varje ekipage redan från bilen och såg uppvärmningen och sedan hur vi förde oss inne på planen.
Innan detta fick jag med mig mycket nyttigt, så jag valde att fokusera på rätt saker - tidigare har jag rullat tankegången "tänk om han gör det, tänk om det händer och vad händer då, tänk om han blir låg på linförigheten, tänk om han reser sig på platsen" osv. Den här gången gjorde jag INTE så. Jag valde att värma upp precis som jag gör på träning (som jag inte heller gjort på tävling) och lyckades att samla honom riktigt bra innan det var dags att gå ut på planen. Även innan på promenaden fick jag kontroll över honom, har tyvärr varit rätt dålig på ledarskapet i sammanhang med promenader och nu kan jag med lite anstränging ha honom i slakt koppel vid sidan, trots att det är nya miljöer som han blir rätt.. inte störd, men uppjagad av. Vilket kändes helt kanon!
Platsen la jag med två andra hanar, Ludde på på ena kanten. Jag lämnade honom och gick iväg, tänkte hela tiden på att han kan, han kan, guud va fint han kommer att ligga. Under tiden de låg stod jag med rak rygg, och hade blicken rakt över hans huvud, brydde mig inte om att titta eller bry mig om varken de andra människorna eller hundarna. Tänkte bara på vad bra han ligger där och vad fint det kommer att sitta med att gå ut med 40 poäng! :) O gissa vad? Han låg helt stabilt och lugnt, som han ska göra. Vid två av fyra tävlingar har han rest sig, och idag har jag en förståelse för varför.

Efter platsen kändes det lugnare, men jag är ju fortfarande pirrig och nervös. Speciellt inför linförigheten eftersom han blev så låg i det momentet i höstas :( Men vi körde vår rutin-uppvärmning, gick ner till planen "i kontroll" och sen började det. Märkte en tydlig sak till, hålla min egen koncentration! Varenda tävling hittills, har jag pustat ut all luft och skakat loss axlarna, utan att gå tillbaka till fokus! Så dumt. Vid detta tillfälle höll jag mig jäkligt fokuserad och även om han inte gick en jättebra linförighet så gick han den ändå med glädje, viftande svans och emellanåt riktigt bra fokus på mig. Det var mycket bättre än var det har varit, och så länge glädjen och viljan finns är det ju inga problem, iaf inte i jämförande med att han svävar på sidan och tycker jag är jätteläskig. 

Har inte tränat momenten på ett tag så det gick lite upp och ner, småmissar och stora missar. Men i helhet kändes det bra!  Det jag måste träna på är att inte tappa fokus på hunden emellan momenten. Att vara överdrivet artig mot tävlingsledaren är inte något man måste vara, och jag kan inte än så länge, för när jag släpper Ludde emellan momenten får han chans att "balla ur" och göra ett ökänt Ludde-varv eller liknande. Men men, nu vet jag iaf hur jag ska gå tillväga. Bara att börja jobba på det!

På eftermiddagen analyserade Pia oss och gick noggrant igenom varje ekipage. Blev många diskussioner och följdfrågor, och vi avslutade dagen med att få med oss några frågor hem, som Pia ville att vi skulle svara så ärligt vi kunde på.

SÖNDAG
Började med att gå igenom frågorna vi fick i läxa. Hela dagen bestod sen av mycket prat, diskussioner och tävlingstänk. Kan itne skriva så mycket om det, förutom att det var en otroligt givande dag!

Tusen tack Pia och ni som var med på kursen för en trevlig helg! Redan nu kan jag säga att jag tycker att det ska bli spännande att tävla nästa gång, för jag har en plan!

Ja... kort blev det inte, men det blir lätt längre än vad man tänkt sig när man börjar skriva :)

Tävlingspsykologihelg

Den här helgen går jag en träningshelg för Pia Albinsson - tävlingspsykologi.

Det kändes jättebra igår, vi gjorde en träningstävling för att få "pirret" och bli nervösa och då läste Pia av oss med hundarna och analyserade och pratade igenom varje ekipage. På eftermiddagen började vi prata lite mer psykologi och idag ska vi fortsätta med det på mogonen. Sen tror jag att vi får lite träning på vissa moment efter lunch, om det hinns med.

Träningstävlingen igår gick jättebra. Om jag är vaken ikväll när jag kommer hem berättar jag mer då, måste komma iväg nu snart ;)

Ha en fin dag!

RSS 2.0